Genesix Esport
I’m a gamer, always have been.

Belanjawan 2021: RM15 Juta Untuk Esports Malaysia

0

Menurut pengumuman Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Aziz, kerajaan telah menyediakan RM 15 juta untuk pembangunan Esports kali ini. Peruntukan itu adalah sebahagian daripada anggaran RM 55 juta untuk sukan berprestasi tinggi seperti hoki, ragbi, badminton, dan berbasikal, di samping perkembangan atlet wanita.

Dalam laporan oleh The Sun Daily, Esports Kuala Lumpur Association (ESKL) dihubungi oleh Bernama hari ini. Dalam perbualan, Presiden ESKL Hisham Darus menambahkan beberapa kata, “Keputusan untuk meneruskan peruntukan khas untuk pembangunan E-Sports seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2021 menunjukkan komitmen berterusan kerajaan untuk meningkatkan sukan Esports di kalangan masyarakat di negara kita.”

“On behalf of the E-Sports community in Kuala Lumpur, I express my deepest appreciation and gratitude for the government’s commitment,“ – Presiden ESKL Hisham Darus.

Presiden ESKL itu juga menjelaskan bahawa ekosistem Esports dapat membantu meningkatkan pembangunan ekonomi negara dengan membuat kandungan, melatih dan mengatur kejohanan.

Presiden Persatuan Sukan Elektronik Kuala Lumpur (ESKL), Hisham Darus

Berlanjawan untuk Esport di Malaysia bermula pada tahun 2018, kerajaan memperuntukkan RM10 juta sebagai sebahagian daripada Belanjawan 2019, diikuti dengan kenaikan dengan RM20 juta untuk Belanjawan 2020 dan kini tahun 2021 dengan RM15 juta.

Tahun sebelumnya mempunyai peruntukan yang lebih tinggi daripada tahun ini namun sektor esports tidak melihat pertumbuhan yang ketara. Namun, walaupun berada dalam keadaan pandemik, kerajaan masih memberikan keutamaan kepada segmen Esport.

Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.