Genesix Esport
I’m a gamer, always have been.

Asian Game Esport 2023: Malaysia Menyertai Dota2, LoL, AoV & SFV

0

Asian Game Esport 2023 akhirnya telah mendapat tarikh baharu untuk diselenggarakan. Berdasarkan pengumuman oleh Majlis Olimpik Asia (OCA) pada hari Selasa yang lalu, acara sukan mega ini akan berlangsung dari 23 September hingga 8 Oktober 2023 di Hangzhou, China.

Seperti yang kita tahu, Asian Games 2022 perlu ditangguhkan pada bulan Mei lalu disebabkan oleh penularan pesat COVID-19 di kawasan sekitar bandar tuan rumah, Hangzhou, China. Acara sukan empat tahunan ini sepatutnya diadakan dari 10 hingga 25 September 2022.

Selepas mengumumkan penangguhan Asian Games pada 6 Mei, OCA membentuk satu pasukan khas untuk mencari tarikh baru yang tidak akan bertembung dengan acara sukan antarabangsa utama yang lain pada tahun hadapan.

Pasukan khas ini telah menjalankan perbincangan dengan Persatuan Olimpik China, Jawatankuasa Penganjur Asian Games Hangzhou (HAGOC), serta pihak berkepentingan lain, dan hasil daripada perbincangan tersebut, dicadangkan tarikh September-Oktober 2023.

Ini akan menjadi edisi ke-19 bagi Asian Games, dan kali ketiga acara ini dianjurkan di China. Ibu negara China, Beijing, pernah menjadi tuan rumah pada tahun 1990, manakala Guangzhou telah menghoskan acara prestij ini pada tahun 2010.

OCA mengucapkan terima kasih kepada HAGOC, Persatuan Olimpik China, dan juga kerajaan di semua peringkat atas usaha mereka memastikan acara ini dapat diadakan. “OCA juga ingin mengucapkan penghargaan kepada jawatankuasa Olimpik kebangsaan, persatuan antarabangsa/Asia, dan pihak berkepentingan lain atas kesabaran yang ditunjukkan,” jelas Majlis Olimpik Asia dalam satu kenyataan.

Pembinaan semua tempat dan kemudahan untuk Asian Games 2022 telahpun siap pada bulan April lalu. Ini menandakan persediaan yang kukuh bagi penyelenggaraan sukan terbesar di Asia ini.

Kita boleh menanti dengan penuh keterujaan untuk sambutan Asian Games 2023 yang bakal memberikan semangat baharu dalam dunia sukan.

Untuk ranjau sukan kategori esukan, Malaysia telah membangunkan satu pasukan yang bersemangat untuk bersaing dalam empat permainan utama – Dota2, League of Legends (LoL), Arena of Valor (AoV), dan Street Fighter 4 (SF4). Pasukan-pasukan ini telah dirangka dengan teliti untuk mewakili negara dan memberikan yang terbaik di pentas antarabangsa. Anda boleh lihat pengumuman ini di laman rasmi di Asian Game 19.

Dalam acara Dota2, kita akan menyaksikan pasukan kita menyusun strategi cemerlang bersama pemain-pemain lagenda kita untuk merebut kemenangan. LoL, AoV, dan SF4 juga tidak ketinggalan, dengan pemain-pemain yang berbakat dan terlatih menjunjung nama Malaysia.

Maklumat Esport Disertai Malaysia Asian Game Esport 2023

Dota2


Senarai Pemain Dota 2

 1. Chan Kok Hong (Ghost)
 2. Cheng Jin Xiang (NothingToSay)
 3. Ng Wei Poong (YamateH)
 4. Thiay Jun Wen (JT)
 5. Tue Soon Chuan (ah fu)
 6. Yap Jian Wei (xNova)

League of Legends (LoL)


Senarai Pemain LoL

 1. Alvin Lim Ming Siang
 2. Ang Jing En
 3. Lee Kaiwen
 4. Lim Wei Lun
 5. Lim Yew Xiang
 6. Tam See Kheing

Arena of Valor (AoV):


Senarai Pemain Aov

 1. Chong Han Hui (Hui)
 2. Eng Jun Hao (Hao)
 3. Lai Chia Chien (Lcc2)
 4. Nicholas Ng Khai Shuan (Xuan)
 5. Ong Jun Yang (Muci)
 6. Yong Zhan Quan (ZhanQ)

Street Fighter V (SFV):


Senarai Pemain SFV

 1. Jerry Cheong Wai Meng (LACUNAC)

Kita percaya bahawa pasukan-pasukan ini telah melalui latihan dan persediaan yang rapi untuk memberikan saingan terbaik mereka di pentas antarabangsa. Semangat dan dedikasi mereka akan memastikan wakil-wakil Malaysia akan memberikan persembahan yang membanggakan, serta mengukir nama Malaysia dalam sejarah acara sukan esukan ini.

Marilah kita sokong dan hulurkan sokongan tanpa berbelah bagi kepada pasukan-pasukan ini. Sama-sama kita nantikan momen-momen menarik dan kejutan-kejutan sukan yang bakal membawa semangat kesukanan kepada tahap yang lebih tinggi!

Sumber rujukan Flava

Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.