Genesix Esport
I’m a gamer, always have been.

VCT 2022: Infomasi Dan Senarai Lengkap Jadual Kejohanan

0

VCT atau nama penuhnya VALORANT Champions Tour adalah ialah litar kompetitif rasmi untuk kejohanan VALORANT. Riot Games telah mengumumkan pelan rancangan jelajahnya untuk musim VCT 2022 yang akan datang. VCT 2022 kali ini akan berlangsung sepanjang tahun dengan jelajah kemuncaknya pada kejohanan VALORANT Champions pada bulan September. Ini termasuk butiran tentang ciri dalam permainan baharu untuk esports Valorant, pertandingan luar musim dan acara global untuk kategori wanita.

Bagaimana VCT ini berlangsung? VCT ialah litar kejohanan sepanjang tahun yang dibahagikan kepada tiga tahap dan empat peringkat.

Jelajah ini dibahagikan kepada Valorant Challengers dan Valorant Masters dengan satu kejohanan Valorant Champions, yang akan menampilkan pasukan dari pelbagai wilayah bertembung untuk merebut gelaran pasukan VALORANT terbaik di dunia.

Musim VCT 2022 akan terus mengikut format yang sama, dengan pasukan bersaing dalam kejohanan Challengers serantau dan di mana pemenang akan mara ke Valorant Master. Pasukan berprestasi terbaik dari musim ini kemudiannya akan dijemput ke acara VALORANT Champions seterusnya.

Menurut Ketua Operasi Esport Global Riot Games, Whalen Rozelle, “Valorant Challengers akan menggunakan format kejohanan baharu yang akan lebih konsisten untuk pemain profesional dan lebih menarik untuk peminat.”

Pencabar akan bermula dengan satu perlawanan kelayakan terbuka, yang membawa kepada beberapa minggu permainan Liga diantara pasukan terbaik di rantau ini. Pasukan yang berprestasi tinggi kemudiannya akan mengambil bahagian dalam kejohanan Playoff yang akan menobatkan pemenang yang layak ke Valorant Masters.

Promo – 01 – 31 Disember 2021 ini, Jualan Akhir Tahun Codashop, sebarang pembelian RM50 keatas menggunakan GrabPay, anda layak Nikmati Diskaun 12% dengan menggunakan kod promosi: GRABCODA

Jadual

  • Peringkat 1: Valorant Challengers (Februari – Mac) & Valorant Master (April)
  • Peringkat 2: Valorant Challengers (Mei – Jun) & Valorant Master (Julai)
  • Peringkat 3: Valorant Last Chance Qualifier (Ogos)
  • Peringkat 4: Valorant Champions (September)

Ciri Esport Baharu

Penerbit Eksekutif Valorant Anna Donlon memberi petunjuk bahawa mereka sedang mengusahakan cara baharu untuk peminat menyokong pasukan kegemaran mereka. Ini boleh menjadi petunjuk bahawa kulit atau bundle pasukan esport akan dikeluarkan pada masa hadapan.

Riot Games akan menambah jadual untuk perlawanan penting yang boleh diakses pemain melalui aplikasi permainan Valorant. Mereka juga sedang membangunkan penambahbaikan siaran langsung.

“Tumpuan kami adalah untuk menjadikan pengalaman bermain peringkat profesional dan pengalaman peminat penonton sebaik mungkin,” kata Donlon.

Valorant Changers & Ignition Series

Riot Games mahu memastikan semua orang berpeluang untuk menyinar semasa acara luar musim mereka selepas tamat musim VCT 2022.

“Memikirkan musim lalu ini, pasukan kami mahu mencipta peluang yang lebih kompetitif untuk mereka yang bercita-cita tinggi yang berhasrat pada tahun depan melalui pelbagai inisiatif baharu,” jelas Rozelle.

Syarikat itu akan mengembangkan inisiatif Pengubah Permainan semua wanitanya dengan kejohanan baharu yang akan menghimpunkan pasukan wanita terbaik dari seluruh dunia, sama seperti dengan VALORANT Champions.

Riot Games juga membawa kembali acara Siri Ignitionnya. Mereka akan bekerjasama dengan pengendali kejohanan pihak ketiga untuk mencipta barisan acara yang akan membolehkan pasukan baharu dan sedia ada, bersama-sama mereka yang sedang menyusun semula senarai pemain di luar musim, untuk menguji kemahiran mereka.

Akhir sekali, Riot Games akan melabur dalam liga berasaskan negara untuk membantu membangunkan generasi baharu bintang Valorant. Liga baharu ini akan bermula di Eropah, dan akan dilancarkan secara beransur-ansur ke bahagian lain di dunia.

 

Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.