Genesix Esport
I’m a gamer, always have been.

Genshin Impact : Sangat Menakjubkan

0

Pengenalan

Genshin Impact, RPG aksi percuma untuk bermain yang dikeluarkan minggu ini untuk PC, PlayStation 4, dan mudah alih. Walaupun kelihatan seperti Breath of the Wild, dengan gaya seni dan mekaniknya, membuatkannya mempunyai kelebihan sendiri dengan pertempuran dan “quest” yang menarik.

Walaupun percuma untuk bermainnya, mudah ditafsirkan ianya sebagai salah satu  RPG “gacha” dengan mikrotransaksi dan skema perkembangan lebih kepada “pay to win” . Tetapi dalam masa  saya mainkan sejak dilancarkan minggu ini, Genshin Impact telah memberi saya pengalaman dunia yang menarik dan padat untuk diterokai, kepelbagaian watak-watak yang menyeronokkan, dan sistem pertempuran yang mempunyai cara permainan dengan menarik dan digabungkan dengan unsur sihir untuk memusnahkan musuh. Ia dengan cepat menjadi salah satu RPG pilihan saya tahun ini yang wajib dicuba.

Pautan Download :

Google Play Store

Apple App Store

PC – Laman Web Rasmi

Genshin homepage

Penceritaan

Permainan ini dibangunkan oleh Shanghai, China studio MiHoYo. Walaupun berasal dari china, tetapi permainan ini diberi nafas JRPG. Anda akan bermain sebagai salah satu daripada dua kembar yang sedang bercuti interdimensi ketika mereka dipisahkan oleh beberapa dewa yang marah atau sesuatu yang menjatuhkan anda ke alam Teyvat abad pertengahan. Naga angin yang marah, bangsawan muda yang sebenarnya adalah avatar dewa-dewa kuno yang dibangkitkan, dan pari-pari yang berbicara secara eksklusif sebagai “third person”.

Tiada apa yang baharu, sama seperti kebanyakan permainan jenis ini. Tetapi ianya disokong oleh kualiti yang luar biasa. Lakonan suara yang sangat bagus, soundtrack yang tenang dan wataknya sangat dinamik. Apabila semuanya bersatu dalam cutscenes yang dramatik atau ketika saya berkeliaran tanpa tujuan, saya sering merasa agak terkejut kerana ini merupakan satu permainan yang sangat berkualiti.

Sebaik sahaja saya melakukan beberapa pencarian awal sebelum bermain permainan ini, saya melihat treler Genshin Impact dimana ianya bermula dengan pemain akan dibebaskan untuk mula menjelajahi wilayah Teyvat yang luas dan belum dipetakan. Di sinilah Genshin Impact mengambil banyak petunjuk penceritaan dari The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Kesamaannya sangat jelas sehingga seseorang secara terbuka menghancurkan PS4 mereka sebagai protes kerana Sony menunjukkan treler Genshin Impact di sebuah konvensyen.

Memang terdapat persamaan Breath of the Wild, dan ada banyak persamaan sistem seperti dapat meluncur atau naik ke hampir semua perkara, tetapi Genshin Impact bukanlah taman permainan yang didorong oleh fizik yang sama. Saya tidak dapat menebang pokok untuk membuat jambatan atau membunuh musuh dengan gelongsor batu yang disusun dengan berhati-hati, tetapi ia mempunyai sentuhan pintar sendiri yang menjadikan penjelajahan sangat menyeronokkan.

Ulasan

Tetapi Genshin Impact lebih dari sekadar klon Breath of the Wild. Setelah menghabiskan beberapa hari kebelakangan ini, saya dapati bahawa Genshin Impact lebih menyeronokkan dengan beberapa sistem pertempuran Genshin Impact sendiri. Pemain boleh mempunyai hingga empat watak dalam kumpulan tetapi hanya satu yang boleh digunakan pada waktu tertentu dengan menekan 1 butang, dan setiap watak mempunyai kekuatan elemen yang berbeza.

Dan masing-masing mempunyai bar kesihatan yang tersendiri tetapi hanya boleh melakukan kerosakan apabila saya mengawalnya secara aktif.Tetapi pertukaran dapat melakukan  kombo sihir berelemen.

genshin attack

Walaupun penerokaan dunia bebas Genshin Impact menyeronokkan dan santai, saya gembira dunia ini penuh dengan perkara yang perlu dilakukan, contohnya pertempuran kerana pertempurannya hebat. Sistem perlawanannya seperti biasa – kombo serangan pantas dicampur dengan mengelak sepantas mungkin.

Baca Juga : Ragnarok Origin : Ulasan dan Pemasangan

Kisah utama membekalkan anda watak yang cukup dengan elemen yang berbeza untuk memulakannya, tetapi selebihnya datang dari kotak barang rampasan yang sama ada dibeli dengan wang atau mata wang yang anda peroleh dari hampir setiap aktiviti. Kesemua watak dari 23 yang ada setakat ini mempunyai elemen berkaitan masing-masing dan serangan elemen yang unik – selain mempunyai jenis senjata tertentu. Semua jenis ini menjadikan pertarungan terasa tegang, ganas dan lancar.

Setakat ini, saya tidak merasakan keperluan untuk membeli barang-barang gacha. Permainan ini telah memberikan senjata, perisai, dan aksesori yang cukup bagus untuk memulakan permainan.

Sebagai pemain MMO,  Saya agak berpuas hati pelbagai baragan boleh didapati secara percuma untuk menguatkan watak-watak pemain, dan ianya mengejutkan saya. Saya tidak tahu apa yang diharapkan, tetapi Genshin Impact dengan cepat menjadi salah satu permainan kegemaran saya tahun ini

Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.