Genesix Esport
I’m a gamer, always have been.

Celcom-Digi Bergabung Membentuk Sebuah Syarikat Teknologi Gergasi

0

Celcom Axiata Bhd, dari unit Axiata Group Bhd, bergabung dengan Telenor, Digi.Com Bhd pada hari ini bertujuan mewujudkan penyedia perkhidmatan jaringan mudah alih terbesar di Malaysia  yang diberi nama Celcom Digi Berhad.

Telenor dan Axiata masing-masing akan memegang 33.1% saham dalam Celcom Digi Berhad. Syarikat baharu ini akan dipengerusikan oleh Dato’ Izzaddin Idris sementara Jorgen C. Arentz Rostrup sebagai timbalan pengerusi. Jawatan CEO pula akan dipegang oleh Idhan Nawawi sementara jawatan naib-CEO pula dipegang oleh Albern Murty.

“Ketika kita menghadapi persaingan sengit dari penyedia perkhidmatan dan kandungan berasaskan internet global, perancangan strategik kita yang lebih kuat akan memungkinkan rundingan yang lebih baik dalam bagaimana kita memilih untuk bersaing dan bekerjasama,” kata ketua Axiata, Tan Sri Ghazzali Sheikh Abdul Khalid.

Izzaddin, presiden dan CEO kumpulan Axiata, mengatakan penggabungan itu akan membantu mengatasi masalah struktur yang dihadapi oleh industri telekomunikasi.

Dalam satu kenyataan hari ini, Axiata mengatakan bahawa sebagai sebahagian daripada urus niaga penggabungan, syarikat akan menerima saham yang baru diterbitkan di Digi, yang mewakili 33.1% pegangan saham selepas transaksi dan penyamaan tunai sekitar RM2 bilion, di antaranya RM1.7 bilion adalah dari Digi sebagai hutang baru sementara baki RM300 juta akan datang dari Telenor.

Dalam pada itu saham Axiata melonjak 2.7% atau 10 sen dalam 20 minit terakhir perdagangan semalam sebelum ditutup pada RM3.80 daripada RM3.70. Terdapat juga kenaikan ketara dalam harga saham Digi.Com dalam 20 minit terakhir perdagangan semalam, meningkat 2% dalam jangka masa pendek itu kepada RM3.75 daripada RM3.68. Syarikat ini akan terus disenaraikan di Bursa Malaysia sebagai salah satu syarikat teknologi terbesar di Malaysia dengan salah satu permodalan pasaran terbesar di bursa.Walaupun telah bergabung, kedua-dua syarikat akan mengekalkan operasi seperti sedia ada sebagai dua jenama berbeza, membolehkan pelanggan mengekalkan pilihan pengendali mudah alih mereka. Menurut laporan LowYat.net, pengurangan jumlah kakitangan juga tidak akan dilakukan tetapi , Celcom Digi Berhad tidak menolak skim VSS akan ditawarkan kepada kakitangan kedua-dua syarikat.

Kali ini, adalah penggabungan operasi mereka di Malaysia sahaja, tidak seperti rancangan penggabungan mega sebelumnya di mana Axiata dan Digi.Com (Telenor ASA Norway) cuba menggabungkan operasi mereka di rantau Asia, dimana menurut penganalisis bahawa penggabungan operasi serantau akan jauh lebih rumit kerana persetujuan peraturan diperlukan.

Diharapkan penggabungan ini memberi impak positif kepada pengguna bukannya semata kepada keuntungan syarikat.

 

Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.